Om du som arbetsgivare tillhandahåller fria arbetskläder till de anställda behöver du under vissa omständigheter inte göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter för dessa förmåner. Ett villkor är att du betalar kläderna direkt.

Om du däremot ger en anställd ekonomisk ersättning för deras egna inköp av arbetskläder räknas det som kostnadsersättning och du ska då göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter på beloppet.


Om de kläder som dina anställda får av dig är vanliga klädesplagg, till exempel jackor, kostymer, dräkter, skjortor, blusar och byxor är det oftast en skattepliktig förmån. Det gäller även om kläderna enligt avtal inte får användas privat. För att sådana vanliga kläder ska vara skattefria för den anställda ska de:


Direktshoppen.yfp.nu kan du enkelt beställa ett urval av YFPs (yrkeskläder för proffs) sortiment. Men med vår inköpsportal kan du beställa arbetskläder lika enkelt som i en normal E-handel men med ditt eget personliga sortiment. Vi hjälper dig lägga upp ett sortiment betalning tryck och design. Med vår lösning kan du välja hr ni vill att inköpen går till hur många som har behörighet att köpa in och för hur mycket budget varje inköpare eller inköps behörig har tillgång till. För proffs från proffs.

Generellt är arbetskläder alla vanliga plagg som tröja jacka byxor kavaj mm. I folkmun benämns arbetskläder och yrkeskläder samt skyddskläder som samma sak. Så är det egentligen inte. 

Arbetskläder insinuerar att kläderna är särskillt utformade för att arbeta i, typ Jens som från början var tänkta som förstärkta byxor att arbeta i. Eller flanellskjorta  mm. Medan yrkeskläder mer insinuerar till särskillt utformade arbetskläder eller uniformspersedlar för en särskild yrkeskategori. Exempel på yrkeskläder kan vara snickarbyxor, Chaufförs Byxor, Konduktör Uniform, eller vård tunika. Yrkeskläder för proffs springer ur den distinktionen mellan arbetskläder och yrkeskläder. Skyddskläder är ett plagg som är särskillt utformat för att skydda bäraren, Exempel är varsel (EN-ISO 20471) eller eller EN-ISO 11612 För hetta/ Flamma ofta använt bland svetsare. 

Arbetskläder kan kosta allt mellan ett par hundralappar till ett par tusen. Ska man räkna ihop arbetskläder och psu borde man ligga någonstans runt 7-18 tusen per år beroende på behov. 

Vi på YFP (yrkeskläder för proffs)  gör alltid en behovsanalys och hjälper dig gärna med budget anpassningar. Vanligaste anpassningarna är varandras motsatser antingen det absolut bästa eller det billigaste. Har vi inte utrustning inom din bahovsram letar vi fram och köper in från nya leverantörer för att du ska ha en så bekväm kundresa som möjligt. 

Ja om företaget köper in arbetskläderna direkt. Däremot om en anställd köpt in arbetskläder kan man inte betala ut det på lönen utan att dra skatt och arbetsgivar avgifter. 

Hos Yrkeskläder för proffs kan vi däremot sätta en enskild budget för varje anställd och sedan fakturera arbetsgivaren för inköpta plagg. På det viset slipper du använda rekvisitioner och har du redan ett kund konto eller i bästa fall en kund portal hjälper vi dig lägga upp tryckta plagg och profilkläder direkt i shoppen. 

Nej arbetskläder är ett skyddsplagg som är till för att skydda kroppen mot skador i arbetet. Arbetsgivare är skyldig att tillhandahålla arbetskläder när det krävs att du har skyddskläder. 

Däremot kan arbetsgivaren välja att köpa in t-shirts jackor tröjor med tryck som du kan använda privat. Då syftet med plagget nu skiftat från att vara ett skyddsplagg till en reklam plattform. Prata med din arbetsgivare för att se vad dem har för policy.

Ja i en viss utsträckning. Kräver arbetsuppgiften att du har arbetskläder uniform skyddsplagg eller yrkeskläder ska arbetsgivaren stå för arbetskläder. Men finns det inget behov för det så är det inte längre ett krav. Många arbetsgivare väljer docka att stå för profilkläder för många arbeten som inte kräver arbetskläder. Kontakta oss för en behovsanalys på ditt företag eller hos din arbetsgivare. Vill du gör vi ställer vi gärna upp en kostnadsfri behovsanalys ihop med en generell offert som du kan presentera för din arbetsgivare. 

Det finns inget krav på att arbetsgivaren ger dig dina arbetskläder och vissa kläder kan man inte ta med från arbetsplatsen på grund av hygien krav. Det är helt enkelt upp till arbetsgivaren. 

Här på Yrkeskläder för proffs får man behålla sina arbetskläder. Vi rekomenderar att man inte använder kroppsnära kläder som t-shirts till flera anställda utan av hygien skäl antingen ger bort dem eller har en uppsättning för varje anställd. Skor ska aldrig delas mellan anställda.

Vid ett arbetskläddes abonnemang från yrkeskläder för proffs så måste man inte lämna tillbaka kläderna eller skyddsutrustningen till oss. 

Det är helt up till arbetsgivaren. Idag finns inga arbetsmiljöregler om rökning i arbetskläder. Vissa arbetsgivare har valt att bli en rökfri arbetsplats och kan då ställa krav mot att du inte får röka i arbetskläder och i vissa fall är det direkt olämpligt. 

Hur mycket arbetskläder du har rätt till är beroende på arbetsplats och uppgift. Du har inte rätt till arbetskläder men har du ett behov av skyddskläder har din arbetsgivare en skyldighet att tillgodose det behovet. Exempel kan vara 

I sverige är det oftast vanligare att man får arbetskläder även om det inte är en skyldighet från arbetsgivaren att ge sina anställda arbetskläder.

Man måste inte lämna tillbaka arbetskläder om inte arbetsgivaren kräver det. Men man måste heller inte behålla arbetskläder. Prata med din arbetsgivare. Vi hjälper gärna till i samtalet och analys över vilka plagg som behövs bytas ut mellan varje anställd och vilka man kan återanvända i företaget. 

Vid ett abonnemang från yrkeskläder för proffs måste man inte lämna tillbaka arbetskläder eller skyddsutrustning om inte annat har bestämts sedan tidigare.  

Kostnaden kan variera stort beroende på lön behov av utrustning och skatter och avgifter i din kommun. 

Behöver du hjälp att räkna ut kostnaden för arbetskläder eller personlig skyddsutrustning så hjälper vi gärna till. Gå till kontakta oss för att be om en kostnadsfri analys du behöver inte ha startat ditt företag för att få en analys och vi hjälper gärna dig meden analys oavsett. Vi kan också delge kontakter som kan hjälpa dig med fler frågor i uppstarts fasen.

Vad räknas som arbetskläder?

Om de kläder du får av din arbetsgivare är vanliga kläder, till exempel jacka, kostym, dräkt, skjorta eller byxor är det oftast en förmån du ska betala skatt för. För att du inte ska behöva betala skatt för förmånen ska kläderna: utgöra arbetskläder, det vill säga du får de för att du ska använda de i ditt arbete och.

Vad säger lagen om arbetskläder?

Du som jobbar i vård och omsorg måste ha arbetskläder när du jobbar, bland annat av smittoskäl. Personliga assistenter omfattas inte. Kravet innebär en kortärmad överdel och en underdel. Det finns inga regler kring färg eller logotyp

Arbetsgivaren är dock skyldig att tillhandahålla skyddskläder om så krävs för arbetsmiljöns skull.  

Vad räknas som arbetsskor?

Skor på jobbet


Det finns olika nivåer av skyddsskor: Skyddsskor med stark stålhätta, lätta skyddsskor med mindre stark tå hätta och yrkesskor utan stålhätta men som skyddar mot andra risker. Dessa skor används bara på jobbet. Arbetsskor är skor som du jobbar i.

Vanliga klasser är:

Kan man vägra arbetskläder?

Kan man vägra arbetskläder?

Om en arbetstagare fått klart för sig att vägran att bära arbetskläder kan komma att leda till att anställningen upphör och arbetstagaren trots det fortsätter med sin vägran kan det vara saklig grund för uppsägning.

Får man ha shorts på byggarbetsplats?

– Vi säger att en begäran om att jobba i shorts ska föregås av en riskbedömning. Den ska visa att man inte riskerar skada benen och i så fall säger vi ok till kortbyxor. Men jobbar man till exempel med kemikalier eller riskerar att skära sig, då är det nej

Har man rätt till arbetsskor?

1 Vem har rätt till betalda arbetsskor?